Collbato
Inici Mapa web Contacte Canvia mida font Castellano Other lenguages
dissabte, 24 de febrer
Inici ACTUALITAT Notícies
  • Envia per Email
  • Imprimeix la pàgina

DECLARACIÓ CONJUNTA DELS ALCALDES DE COLLBATÓ, ESPARREGUERA I MASQUEFA, ENVERS LES MALES OLORS PROVINENTS DELS ABOCADORS DE CAN MATA I L’ECOPARC4

Imatges relacionades
DECLARACIÓ CONJUNTA MALES OLORS
DECLARACIÓ CONJUNTA MALES OLORS

17 de febrer de 2016


Reunits a Masquefa, el dimarts 16 de febrer de 2016, els alcaldes de Collbató, Miquel Solà; el d’Esparreguera, Eduard Rivas; i el de Masquefa, Xavier Boquete, volen fer la següent declaració conjunta envers les males olors provinents de l’abocador de Can Mata i l’Ecoparc4.

Des de fa més de 30 anys es pateixen males olors procedents del dipòsit controlat de residus tipus II (conegut com l’abocador de Can Mata) situat al terme municipal dels Hostalets de Pierola (Anoia). I en els darrers anys, aquest problema s’ha agreujat amb la construcció i posada en marxa al 2010 de l’Ecoparc 4, també als Hostalets de Pierola.

L'abocador de Can Mata va començar a funcionar de forma clandestina a principis dels setanta. I a l’octubre de 1985, l'Ajuntament dels Hostalets de Pierola el va legalitzar al concedir la llicència d'activitats classificades per a residus sòlids urbans.

Cespa GR, SA és l’empresa titular de l’explotació i funcionament de la instal·lació. Creiem que hem sigut prou solidaris amb el país i ha arribat el moment de posar un calendari al seu tancament.

L’Ecoparc4 és una instal·lació destinada al tractament integral dels residus de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i els municipis del Baix Llobregat Nord i de l’Anoia Sud, que va iniciar la seva activitat, en període de proves, al setembre de 2010.

L’any 2006 es va crear el Consorci ECOP4RC, una entitat pública per gestionar l’Ecoparc 4 de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquest Consorci està format per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), l’Entitat Metropolitana de Serveis

Hidràulics i Tractament de Residus (EMSHTR) també coneguda com Entitat del Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (EMA-AMB)— i per l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola. El Consorci ECOP4RC és el titular de la instal·lació i Cespa, SA és l’empresa que la gestiona, sota el règim de concessió per un període de 15 anys.

ADVERTIM que, l’Ecoparc4 va començar a funcionar al 2010 en període de proves i des d’aleshores, i sense que es trobi en el seu règim òptim de funcionament, el problemes de les males olors no només persisteix, sinó que s’ha agreujat significativament.

I que l’entrada de residus es correspon a l’Entitat Metropolitana i a la Mancomunitat Penedès Garraf.

RECORDEM que, l’Ecoparc 4 tenia com a objectiu reduir l’impacte ambiental envers els olors dels residus biodegradables aportats a l’abocador de Can Mata, així com la lluita contra el canvi climàtic minimitzant les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, com el metà i el CO2, entre d’altres. Però, l’emissió de gasos és un tema no resolt i que empitjora, dia a dia, posant en perill el medi ambient i la salut humana, animal i vegetal.

DENUNCIEM que, els nostres municipis en comptes de veure minimitzat l’impacte ambiental odorífer, aquest es veu agreujat causant cert neguit sobre la possible afectació a la salut, i sembla que no s’estan prenent les mesures preventives adients per evitar els efectes negatius que provoquen les instal·lacions davant les nostres poblacions.

I que des de l’any 2014, moment en què l’entitat que gestiona l’Ecoparc4 va modificar els sistemes de tractament de gasos i ventilació de la instal·lació, s’ha agreujat el problema sobretot en èpoques d’inversió tèrmica i altes temperatures. Així doncs, no es compleix el propòsit bàsic del sistema de ventilació: generar les renovacions necessàries en cadascuna de les naus i evitar la producció d’olors desagradables i les emissions de gasos contaminants que es puguin generar en les instal·lacions.

REIVINDIQUEM que, des de l’any 2010 amb l’entrada en funcionament de l’Ecoparc4, les males olors són presents als nostres municipis i cap actuació de millora aconsegueix minimitzar els seus efectes.

EXIGIM que, les compensacions econòmiques que siguin necessàries per tal de fer front als greuges i afectació del medi ambient com a municipis afectats en relació amb l’activitat de gestió de residus de l’abocador de Can Mata i de l’Ecoparc4, es facin efectives, transparents i equitatives.

RECLAMEM a la Generalitat de Catalunya solucions immediates i definitives que posin fi als problemes de les males olors, a la contaminació lumínica i a l’impacte paisatgístic, per preservar la salut dels veïns i el medi ambient de la zona.

Creiem que hem sigut prou solidaris i ha arribat el moment de posar un calendari al tancament de les instal·lacions.

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona
Ajuntament de Collbató
Bonavista, 2 08293 - Collbató Tel. 93-7770100 Fax. 93-7770650 NIF: P-0806800-I