Collbato
Inici Mapa web Contacte Canvia mida font Castellano Other lenguages
dissabte, 24 de febrer
Inici ACTUALITAT Notícies
  • Envia per Email
  • Imprimeix la pàgina

Tres Tombs, la festa dels traginers d’ahir i d’avui

Imatges relacionades
Tres Tombs a Collbató
Tres Tombs a Collbató

Tres Tombs a Collbató
Tres Tombs a Collbató

Tres Tombs a Collbató
Tres Tombs a Collbató

Tres Tombs a Collbató
Tres Tombs a Collbató

Tres Tombs a Collbató
Tres Tombs a Collbató

20 de març de 2017


Collbató s’ha immers aquest cap de setmana en la tradició dels Tres Tombs, la festa dels traginers, iniciada al segle XVIII per honorar el seu patró, Sant Antoni.


A la nostra vila, aquest gremi i la seva festa han estat molt arrelats, ja que eren els encarregats de transportat els il·lustres visitants des de l’entrada de la vila, l’Arc d’en Bros, fins al monestir de Montserrat.


Després d’una aturada en la celebració de la festa, en la segona meitat del segle XX, als anys 80, un grup de collbatonins va fer renéixer la tradició. La Comissió de la Festa dels Tres Tombs ha mantingut la dimensió tradicional de la festivitat, amb la presència dels animals, els carruatges i els traginers, i l’ha complementat amb una sèrie d’actes que fan que la vila visqui encara més intensament la festivitat.


El pregó d’inici dels Tres Tombs, recuperat enguany i que va ser obra de l’Elies Rogent, que el va llegir divendres passat, va fer ben palès que un dels protagonistes de l’edició d’aquest any és el Josep Sagristà Marcet, abanderat de la celebració.


Aquest acte de reconeixement per la seva tasca en el manteniment i potenciació de la celebració també va ser evident dissabte a la nit, quan els nombrosos assistents al sopar dels traginers, que van omplir a vessar el Casinet, li van retre homenatge.


La nit va oferir també espectacle de cabaret, a càrrec d’Espai Dansa, i música en directe amb el Galet Trio i amb el Guillem Pinyol, responsable de la Comissió dels Tres Tombs, que va demostrar les seves capacitats com a cantant melòdic. Sorpreses, com ara sortejos entre els assistents, van omplir la nit d’emoció.


La dimensió tradicional dels Tres Tombs havia estat present dissabte amb l’exposició d’estris i carruatges als jardins de Can Rogent i l’oferta de passejades amb ruc i poni al centre de Collbató, però diumenge va ser el dia on els Tres Tombs van assolir tota la seva magnitud.


Un gran nombre de carruatges, de totes les mides i funcions, i la presència de genets i amazones, des d’aprenents fins a la secció hípica dels Mossos d’Esquadra, van omplir tot Collbató dels colors de la celebració des de primera hora del matí.


Al migdia, tots els traginers, i aquells veïns que van voler, van rebre la benedicció per als seus animals del mossèn Bernat Martorell. Amb ell, hi eren la regidora de Cultura, M. Teresa Casanovas, i el regidor d’Acció Territorial i Mobilitat, Josep Estradé.

Un cop finalitzats els actes, la vila va retornar a la normalitat i va quedar en el record el dia en el qual els traginers i les seves bèsties van tornar a fer seus els carrers de Collbató.

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona
Ajuntament de Collbató
Bonavista, 2 08293 - Collbató Tel. 93-7770100 Fax. 93-7770650 NIF: P-0806800-I