Collbato
Inici Mapa web Contacte Canvia mida font Castellano Other lenguages
dimarts, 20 de març
Inici ACTUALITAT Notícies
  • Envia per Email
  • Imprimeix la pàgina

Els municipis i la Diputació acorden dotar al Parc Rural de Montserrat d’un conveni marc, un pla estratègic i un model jurídic per impulsar-lo

Imatges relacionades
Trobada per impulsar el Parc Rural de Montserrat
Trobada per impulsar el Parc Rural de Montserrat

19 d'abril de 2017


Els alcaldes i alcaldesses dels municipis del Bruc, Castellbell i el Vilar, Collbató, Esparreguera, Olesa i Vacarisses, una representació dels nou ajuntaments impulsors del Parc Rural del Montserrat, es van reunir amb representants del Servei d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona ahir a la tarda a l’Ajuntament d’Olesa. L’objectiu de la reunió era acordar impulsar el Parc Rural de Montserrat amb l’establiment d’un acord marc i amb la creació d’una figura jurídica que aplegui tots els agents interessats a adherir-se al Parc.


El diputat adjunt d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona va anunciar que vol acabar la legislatura amb els aspectes tècnics lligats per endegar una segona part més executiva. Per assolir aquest objectiu, la Diputació va prendre el compromís de dotar el Parc Rural amb recursos tècnics propis per iniciar d'immediat l'elaboració del Pla Estratègic, on es definiran les línies d'actuació i de gestió. Els participants també van acordar crear una figura legal per facilitar l’adhesió de tots els agents implicats que ho desitgin.


L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, va explicar que la reunió ha evidenciat la tutela de la Diputació en el Parc Rural de Montserrat i ha destacat el consens entre les nou poblacions que, ara per ara, integren el Parc Rural, una xifra que pot augmentar quan es vegin els avanços.


L’alcalde de Collbató, Miquel Solà, va definir el Parc Rural com a “eina per al desenvolupament de l’activitat rústica i per a la seva preservació”. Segons va explicar la tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Esparreguera, Lídia Quevedo, a partir de la reunió ja s’ha creat el programa per activar el Parc Rural, mitjançant un conveni marc que, amb una comissió, definirà els projectes a través del Pla Estratègic.


El Parc Rural de Montserrat té com a objectiu recuperar l’activitat agrària i donar valor als recursos agrícoles, forestals, ramaders, turístics i culturals de la zona. El projecte es va intentar posar en marxa, sense èxit, l’any 2004, i fa uns mesos els municipis integrants el van reactivar. Entre els seus objectius hi ha la creació de la marca Montserrat, vinculada a productes de qualitat produïts a la zona. Per fer-ho possible, però, cal que administracions, propietaris, pagesos i associacions de productors vagin tots a una.


El Parc Rural es planteja com una eina de gestió en què participin tots els actors implicats. Entre les funcions que pot acomplir hi ha assessorar els productors, introduir elements de qualitat, assegurar canals de distribució, fomentar el cooperativisme o crear un perfil turístic propi.


Per fer possible el Parc Rural de Montserrat els ajuntaments impulsors preveuen dues vies d’actuació. Per una banda, implicar totes les associacions de pagesos, cooperatives, productors, ADF... que hi puguin estar involucrats a través de la figura d’un Consell de Participació. D’altra banda, que la Diputació de Barcelona assumeixi aquesta iniciativa de recuperació de l'activitat rural, que els darrers anys s'ha anat reduint, malgrat les potencialitats del territori. Per fer realitat el Parc Rural també caldrà aconseguir suports econòmics.

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona
Ajuntament de Collbató
Bonavista, 2 08293 - Collbató Tel. 93-7770100 Fax. 93-7770650 NIF: P-0806800-I