Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

22:44  |  22/06/2021

El Parc Rural de Montserrat, el primer parc rural supramunicipal europeu, s’ha constituit avui amb Collbató com un dels seus impulsors

  • Miquel Solà, durant la seva intervenció en la presentació del Parc Rural

    Miquel Solà, durant la seva intervenció en la presentació del Parc Rural

2/2/2018

El Part Rural de Montserrat, el primer parc rural d’àmbit supramunicipal a Europa, amb una superfície de 30.000 hectàrees i amb la participació de 16 ajuntaments de 4 comarques, s’ha constituit avui, amb la signatura del conveni, que ha tingut lloc al monestir de Montserrat. Aquesta iniciativa es va iniciar el 2005, quan els alcaldes de Collbató, El Bruc, Esparreguera i Olesa de Montserrat van signar un primer conveni de col·laboració.

 

El 14 de març de 2016, després d'uns anys d'hibernació, va tenir lloc a Collbató una trobada que va aplegar alcaldes i regidors de Castellolí, Sant Salvador de Guardiola, Marganell, el Bruc, Collbató, Esparreguera, Abrera, Olesa de Montserrat, Vacarisses, Monistrol de Montserrat i Castellbell i el Vilar per tal de reimpulsar el Parc Rural del Montserrat. Els ajuntaments reunits van signar un manifest a favor de l’establiment d’una figura que gestionés el sòl no urbà i les potencialitats del territori de tots els municipis de la zona. El Consell Promotor del Parc Rural va iniciar els primers treballs aquest mateix any i, paral·lelament, es va sol·licitar a la Diputació de Barcelona que assumís aquesta iniciativa supramunicipal per recuperar l’activitat rural.

 

Ara, 13 anys després de les primeres accions per configurar el parc, i amb el suport de la Diputació de Barcelona, el Parc Rural de Montserrat és una realitat.

 

A la ronda d’intervencions, l’alcalde de Collbató, Miquel Solà, ha volgut recordar els quatre alcaldes que van iniciar el projecte, Elies Rogent, de Collbató; Rafael Escriu, del Bruc; Xavier Sitjà, d’Esparreguera, i Joan Rota, d’Olesa de Montserrat. En el seu parlament, Solà ha destacat que aquells alcaldes van ser revolucionaris perquè van voler defensar el territori en temps de gran creixement urbanístic i ha animat als assistents a continuar aquesta missió: “Nosaltres som hereus d’aquella manera d’entendre el territori i ara ens toca fer-ho realitat”.

 

Dionís Guiteras, vicepresident primer de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona ha destacat la tasca dels alcaldes per fer del parc una realitat: “El parc rural és el fruit bàsic de les ganes de cooperar dels alcaldes i alcaldesses; sense aquesta visió holística no tindria cap sentit aquest projecte que és vostre i que des de la Diputació l’hem de compartir, impulsar i fer créixer”.

 

A l’acte han participat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, juntament amb l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i el president executiu del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Joan Rigol, així com els alcaldes dels 16 municipis que integren el Parc Rural: Abrera, El Bruc, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Castellolí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Vacarisses, Viladecavalls i Ullastrell.

 

El Parc Rural del Montserrat engegarà actuacions encaminades a valoritzar i diferenciar els productes agraris produïts en aquest territori i facilitar la incorporació de nous emprenedors pagesos i elaboradors artesans, mitjançant un banc de terres i un espai de test, entre altres objectius, com la consolidació dels boscos de pastura amb la doble finalitat d’incrementar l’activitat silvopastoral amb ramats i la prevenció d’incendis forestals, així com donar a conèixer i apropar els ciutadans a aquest entorn rural privilegiat que envolta la muntanya de Montserrat.

 

Vetllar per tal de reimpulsar el Parc Rural del Montserrat. Els ajuntaments reunits van signar un manifest a favor de l’establiment d’una figura que gestioni el sòl no urbà i les potencialitats del territori de tots els municipis de la zona. El Consell Promotor del Parc Rural iniciarà els primers treballs aquest mateix any i, paral·lelament, se sol·licitarà a la Diputació de Barcelona que assumeixi aquesta iniciativa supramunicipal per recuperar l’activitat rural.Data de modificació: 11/03/2018 11:24:58