Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

09:12  |  21/05/2018

Collbató acull una jornada per al desenvolupament agrari

  • Inauguració de la jornada, que va omplir la Sala d'Actes del Casal de Cultura

    Inauguració de la jornada, que va omplir la Sala d'Actes del Casal de Cultura

11/4/2018

El Casal de Cultura de Collbató va acollir ahir "Eines per a la gestió i desenvolupament dels espais agraris en el món local", una jornada per posar en comú experiències reeixides per a la preservació i gestió d'espais agraris en l'àmbit local, que ha comptat amb experts de l'Estat i de França. La jornada, amb més de 70 participants, principalment tècnics i gestors municipals, va estar organitzada per la Diputació de Barcelona.

 

La inauguració va comptar amb la salutació de l'alcalde de Collbató, Miquel Solà, que va destacar, a la seva intervenció, la defensa de l'agricultura, ja que "és un actiu estratègic per a Collbató, amb el cultiu de l'olivera com a part consubstancial de la seva història". A continuació, el vicepresident primer i responsable de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras, va presentar la jornada, insistint en la necessitat d'una visió, integral, holística, de les interrelacions entre espai urbà i espai rural.

 

El matí es va dedicar a les ponències per analitzar teòricament la situació i futur de l'espai rural. Josep Montasell, expert en agricultura periurbana i exdirector del Parc Agrari del Baix Llobregat, va fer una encesa defensa de l'espai agrari, amb frases per provocar la reflexió com "quan un municipi té monuments a l'agricultura a les seves rotondes, hi ha alguna cosa que falla". Amb una visió proactiva, Montasell va definir l'espai agrari com "el marc per anar cap a la utopia que volem construir" i va proposar fer servir les ordenances municipals com a eines de gestió per protegir-lo i potenciar-lo.

 

La tarda es va dedicar a presentar models de gestió com el Pla Territorial Agroforestal del País Basc, els espais agraris a Menorca, l'espai agrari protegit El Rincón de Tenerife, el banc de terres del Bierzo, així com els espais test de l'Horta de Lleida i els espais test agrícoles (RENETA) de França. També van tenir una presència destacada el Parc Agrari del Baix Llobregat i el reactivat Parc Rural del Montserrat.

 

La jornada també es va dedicar a l'anàlisi de la Llei d'espais agraris de Catalunya, que es troba encara pendent d'aprovació, així com de tots els temes que de forma transversal afecten també al món rural, com la planificació urbanística, la promoció econòmica o la gestió ambiental, amb la intenció de reequilibrar el país, donar oportunitats a les persones que viuen als pobles i oferir eines als tècnics i gestors dels ajuntaments per aprendre, aplicar i millorar els models de gestió agrària que han reeixit.Data de modificació: 11/04/2018 06:49:48