Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

10:55  |  06/02/2023

En marxa els treballs d'obertura de les franges de prevenció d'incendis del nucli urbà

  • Manteniment franges

    Manteniment franges

11/11/2022

Iniciats els treballs forestals per executar la primera fase de la franja perimetral de prevenció d'incendis a Collbató.

Des de l'any 2006 i amb l'aprovació dels Plans de protecció de les urbanitzacions de La Fumada i Can Dalmases, l'Ajuntament ha obert i manté les franges perimetrals de protecció contra incendis d'aquestes urbanitzacions, que preveia la normativa per les urbanitzacions situades a una distància inferior de 500 metres de massa forestal.

 

L'Ajuntament ja fa 7 anys que executa els treballs de manteniment de les rieres i franges de protecció mitjançant la pràctica de la silvopastura. En cas d'incendi aquestes franges al voltant de les zones urbanitzades ofereixen un espai de baixa combustibilitat que permetria disminuir la intensitat del foc i facilitar les tasques d'extinció.

Posteriorment, la normativa va incloure també pels nuclis de població la necessitat de disposar d'aquesta franja de protecció. L'any 2019 l'Ajuntament va aprovar el corresponent Pla de prevenció contra incendis del nucli urbà, que delimita la franja i els treballs forestals a realitzar perquè compleixi la seva funció de protecció en cas d'incendi forestal.

Les franges de protecció han de tenir uns 25 metres d'amplada com a mínim i s'han de tallar arbres per evitar la continuïtat entre les capçades dels arbres, i en cas d'arbres adults calen uns 6 metres entre els troncs per aconseguir que les capçades no es toquin. A la vegada, s'han de treure els arbres petits i els arbustos també per evitar la continuïtat entre ells, com a mínim mantenint una separació de 3 metres.

En aquest sentit, ahir dijous 10 de novembre, es van iniciar els treballs forestals per executar la primera fase que anirà del Passeig de Ronda, des de Pg. de la Generalitat, rodejarà el Pujolet, el nucli antic, Eixamples i Clots fins a Pg. Generalitat.

Durant el primer trimestre de l'any 2023 serà el torn de la segona fase que s'executarà des del Pg. de la Generalitat, rodejarà El Pla del Castell i el Bosc del Misser.

Aquestes actuacions es desenvoluparan a través de diverses subvencions de la Diputació de Barcelona.Data de modificació: 11/11/2022 15:30:34