Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

22:52  |  21/07/2024

Defensa aferrissada de la igualtat de drets entre homes i dones

  • L'escriptora Najat El Hachmi, a Collbató

    L'escriptora Najat El Hachmi, a Collbató

6/3/2020

La sala d’actes del Casal de Cultura es va quedar petita ahir per rebre tot el públic que volia escoltar l’escriptora d’origen marroquí Najat El Hachmi, dins dels actes organitzats a Collbató amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

L’escriptora va fer una aferrissada defensa de la igualtat entre homes i dones i va criticar la complaença amb què la societat occidental accepta imposicions com el mocador islàmic, que atempten contra la llibertat de les dones.

 

La introducció de l’acte la va realitzar la directora de la Biblioteca, Sílvia Closas, que va glossar la trajectòria professional de l’escriptora. A continuació, la regidora de Cultura, Igualtat i Patrimoni, Mar Andreu, va compartir conversa amb la Najat, que, des de l’inici, va voler deixar molt clares les seves idees. L’exposició va ser contundent i molt ben filada argumentalment. Es va preguntar per què es pot justificar la imposició del hijab a les dones com a part de la cultura islàmica quan es tracta d’una acció de control vers la llibertat de les dones i va plantejar que, si es defensa com un tret cultural, perquè els homes d’origen islàmic no han de mostrar en públic les seves creences amb trets diferencials i les dones sí.

 

La Najat va parlar de la necessitat d’assegurar la llibertat d’acció de les dones i va denunciar que a la societat occidental estan calant les argumentacions que l’ús del mocador islàmic és un exemple de llibertat de les dones quan es tracta de tot el contrari. En aquest sentit, va fer una encesa defensa de la necessitat de separar absolutament l’Estat de les confessions religioses que tingui cadascú, que han de quedar en l’àmbit de la vida privada de cada persona i en cap cas han de ser recolzades per les instàncies estatals.

 

Els seus punts de vista van generar un diàleg molt productiu amb el públic assistent, que va formular preguntes i reflexions sobre els límits de la llibertat personal i de la integració de cultures diferents a la societat. Finalment, es va haver de tancar la sessió perquè finalitzava l’horari d’apertura del Casal, però va quedar clar que la vetllada podia haver continuat, fruit de l’interès que va suscitar.  Data de modificació: 07/09/2020 07:08:36